Edellinen vuosi on muokannut merkittävästi toimintatapojamme ja vauhdittanut muutoin melko rauhallisesti edennyttä liikettä kohti joustavampaa arkea. Moni on pakon edessä joutunut työskentelemään kotoa käsin, mutta ei nyt kaipaa enää toimistolle. Työpäiviin on tullut joustoa, joka on tarjonnut mahdollisuuden arjen uudelleen järjestämiselle. Monille tämä on tarkoittanut enemmän aikaa perheen parissa tai mahdollisuuksista huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Digitaalisten työvälineiden vuoksi työ ei enää sido tekijöitä paikkaan tai aikaan vaan töitä voi tehdä mistä vain ja milloin vain. Pienoista muuttoliikettä näemme jo kasvukeskuksista maakuntiin ja ihmiset pääkaupunkiseudullakin hakevat väljempiä asuntoja pihoineen. Merkit ovat mielestäni selkeät enkä usko, että paluuta takaisin on. En usko, että ihmiset kaipaavat ruuhkissa istumista ja kiireisiä aamuja ja ovat huomanneet, että työ voi olla pääkaupunkiseudulla vaikka itse talon ostaisikin esimerkiksi Savonlinnasta.

Kaikesta huolimatta Helsingin kehitys edelleen kulkee samoja linjoja kuin aiemmin. Edelleen rakennetaan tohinalla uusi toimistotiloja ja ahtaita kerrostalolähiöitä. Helsingin kehittämiselle kuitenkin pitää löytää uusi suunta, joka tukee uusia tuulia. Tulevaisuudessa osaavaa työvoimaa ei enää välttämättä tarvitse houkutella asumaan Suomeen vaan töitä voi tehdä kotimaasta käsin. Näin jo toimitaan monen yrityksen kohdalla, kun tekijöitä ei löydetä Suomesta, mutta lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Jatkossa toimistotilojen tarve on huomattavasti vähäisempi, mutta tarvetta on enemmän tiloille joissa voidaan toimia yhdessä. Olemassa olevat toimistotilat ovat vääjäämättä vanhentuneet lyhyessä ajassa ja nyt niitä täytyy muokata tukemaan ryhmätyöskentelyä ja työpisteet voidaan monilta osin poistaa. Uusille toimistotiloille ei enää ole tarvetta samoissa määrin kuin aiemmin.

Helsinkiä pitää rakentaa Helsinkiläisille ja nyt tulee hengähtää ja pohtia ovatko kerrostalot se asumismuoto jota jatkossa Helsinkiläiset kaipaavat. Voi olla, että yhä useampi Helsinkiläinen pakkaa tavaransa ja suuntaa kohti lähi- tai maakuntia, joissa on tarjolla avarampaa asumista selvästi huokeammin. Tämä muuttoliike on varmasti hidas, mutta siihen tulee varautua ja tarjota myös pääkaupunkiseudulla asumisratkaisuja, jotka koetaan mielekkäiksi. Tämän lisäksi Helsingin kehittämisessä tulee keskittyä niihin asioihin, joiden vuoksi Helsingissä asutaan. Elävä kulttuuritoiminta, monimuotoiset harrastus- ja liikuntamahdollisuudet sekä maailmanlaajuisesti korkeatasoiset ravintolat ovat niitä asioita, joita tulee jatkossakin tukea ja varmistaa niiden kehittäminen ja olemassa olo. Helsingin luontoa merenrantoineen ja Keskuspuistoineen tulee suojella ja vaalia.

Tulevaisuuden ennustaminen ja ison kuvan hahmottaminen pienten liikkeiden takana on vaikeaa. Kuitenkin kaupungin päättäjien tulee olla valppaana, jotta Helsinki pysyy muutosten mukana.

Alla ajatuksiani.

 

Klikkaa auki ja tutustu kirjoituksiini.

 

Toivottavasti ne herättävät sinussa uusia ajatuksia.

 

Ja pysy linjoilla, sillä lisää on tulossa :)