Yhteiskunnassamme on sekoitettu kaksi asiaa; heikoista huolehtiminen ja laiskuuden ruokkiminen. On eri asia, että ihminen ei pysty huolehtimaan syystä tai toisesta itsestään ja perheestään ja tällöin hän tarvitsee väliaikaisesti apua, jotta pääsee jaloilleen. Ketään ei saa jättää yksin. Jokainen meistä voi kohdata kriisin esim. työttömyyden tai sairauden johdosta.

Elämä ei kuitenkaan aina ole hauskaa ja työn tekeminen voi olla raskasta ja uuvuttavaa. Jokaisen tulee kuitenkin itse hankkia elantonsa. Välttämättä ei ole mahdollsta saada omaa koulutusta vastaavaa tehtävää tai voi joutua vaikka matkustamaan kauaksikin töiden vuoksi, mutta tällaisesta tilanteesta voi sitten pyrkiä pois jos se tuntuu raskaalle. Yhteiskuntamme pitää tukea ahkeruutta, koska Suomessa on mahdollisuus omalla työllään ja asenteella päästä hyvinkin pitkälle.

Olen itse tehnyt aina paljon töitä ja tällä mahdollistin myös opintoni Isossa-Britanniassa. Siivosin viikonloppuisin kuntosalin pukuhuonetta, vanhainkoteja ja hotelleja. Tämän lisäksi tarjoilin ja olin erityisavustajana taideopiskelijalle. Monesti heräsin aamuyöllä ja kävelin tunnin matkan bussiasemalle, josta jatkoin seuraavaan kaupunkiin siivoamaan. Olin takaisin kotona vasta illalla. Mieleeni ei tullut kertaakaan, että jäisin toisten elätettäväksi vaan olin ylpeä, että itse hankin elantoni ja maksoin opintoni. Tällaista asennetta meidän pitää vaalia, koska kaikkia tarvitaan tekemään oman osansa, eikä penkille saa jäädä kuin hetkeksi ne, jotka lepoa kaipaavat.

Meillä jokaisella on vastuu omista teoistamme. Emme voi vierittää vastuuta yhteiskunnalle emmekä päättäjille. Meidän tulee itse pohtia jokaisen tekomme seuraamuksia ja miettiä mitä se tarkoittaa isommassa kuvassa. Muiden kannateltavaksi voi jättäytyä vain kriisin keskellä, mutta tällöinkin avun täytyy tukea ihmistä takaisin jaloilleen. Hädän ja kriisin keskellä on pyrittävä keksimään ratkaisuja, joiden johdosta on mahdollista päästä eteenpäin. On ihanaa, että Suomessa tuetaan opiskelijoita sekä tarjotaan tukea, kun toimeentulo on katkolla. Näitä tukia täytyy vain tarkastella uudelleen niin, että ne eivät passivoita ketään vaan kannustavat eteenpäin. 

Alla ajatuksiani.

 

Klikkaa auki ja tutustu kirjoituksiini.

 

Toivottavasti ne herättävät sinussa uusia ajatuksia.

 

Ja pysy linjoilla, sillä lisää on tulossa :)